Kemikalier

Är kemikalier onda, är de ofarliga och hur ska de hanteras? Det är väl upp till var och en att avgöra, men faktum är att kemikalier i vissa former, eller material skapat av kemikalier tidigare har bedömts ok, men numera inte anses vara lämpliga. Detsamma gäller tungmetaller m.m. Jag tänker kanske främst på PVC, Bly men även besprutningsmedel.

Plastbantning har varit populärt på sistone, och huruvida det är vetenskapligt bevisat (eller motbevisat för den delen) om något är farligt eller ej så är väl den stora frågan hur man ska hantera det. Vi har valt att undvika kemikalier så mycket som det bara går. Vi kan inte på något sätt se att det är ett felaktigt beslut, dvs risken/nersidan är minimal. Däremot finns det anledning att tro att facit om vissa kemikalier kommer att skrivas om många år. Det kan hända att det är helt ofarligt, men varför chansa, i synnerhet med våra barn.

Vi har bytt så många leksaker, köksmaterial etc som möjligt mot plastfria alternativ, eller om det absolut inte går, mot plaster som idag uppvisar mindre risker än andra. Jag måste säga att jag älskar vissa av våra nya produkter, medan jag grymtar lite för mig själv när det kommer till andra. Därför är valet enkelt när det kommer till mat också. Obesprutat och kontrollerad djurhållning går före det mesta. Det är inte billigt och visst kan det diskuteras om jordens mat kommer att räcka om vi antar att ekologisk odling ger mindre skörd. Dock är det en helt annan diskussion som vi motverkar genom att planera och fokusera på matsvinnet.

På samma sätt har vi styrt våra inköp av kläder. Barnen går i de flesta fall i ullkläder eller organisk bomull (med rätt märkning). Detta är i sig en hel vetenskap och den får jag återkomma till i ett senare inlägg. Redan nu kan jag dock säga att det inte är fullt så enkelt. Ull kan också vara fel! Dels kan djurhållningen vara dålig och dels behandlas många ullkläder med kemikalier. När det gäller bomull är det lite enklare, men så fort vi lägger till färg, motiv eller tryck så blir det direkt jobbigt eftersom mycket innehåller kemikalier.

Det är jobbigt att vara medveten, och det viktigaste för mig är att inte döma andra. Vi har gjort vårt val och är inte extrema på många andra sätt. Det finns beteenden hos oss som inte kan klassas som ekosmarta, men samtidigt så handlar livet också om att må bra i det samhälle vi befinner oss i. Det kan också bli en hel serie om inlägg kring det.

Glömde jag att nämnde att de flesta kläder är gjorda av… plast? Hört talas om Polyester, akryl etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: