Citronsyra

Vad har detta med ekosmart att göra? Citronsyra är väl baserat på citroner, eller?

Citronsyra kan utvinnas ur bland annat omogna citroner och andra citrusfrukter med höga halter av citronsyra. Den framställs dock oftare genom jäsning på sockerlösningar, med hjälp av svartmögelsvampen (borstmögelsvampen) Aspergillus niger som producerar syran. Alternativt kan någon av de två jästsvamparna Candida guiller-mondii eller Candida lipolytica nyttjas i processen. Sockerlösningen (substratet) kan bestå av sukros, melass, majssirap, stärkelse som genomgått behandling eller paraffin.

Enbart stammar av mögelsvampen som inte producerar toxiner används. Mögelsvampen tas bort från lösningen, och citronsyra isoleras genom utfällning med kalciumhydroxid eller genom extraktion med lösningsmedel. Detta ger kalciumcitratsalt, från vilket citronsyra erhålles genom behandling med svavelsyra (då utkristalliserar citronsyran). Källa Wikipedia/Nationalencyklopedin.

Citronsyra används mest som ett antioxideringsmedel eller surhetsreglerande medel. I viss omfattning kan det vara ett smakämne.

Det förekommer en debatt huruvida citronsyra är allergipåverkande eller inte, men för oss har det mindre betydelse. Vi bedömer att risken med att undvika citronsyra är minimal, dvs det är bättre utan citronsyra och det har inga negativa effekter. Tyvärr begränsar det våra livsmedelsinköp och det finns även ekologiska produkter som har framställd citronsyra på innehållsförteckningen.

Här når vi långt ifrån 100% uteslutning, mest beroende på utbudet. Däremot gör vi väldigt aktiva val. Vi lagade tidigare ganska mycket mat med citronpeppar som smaksättare. Jag säger bara, läs innehållsförteckningen och fundera på vad du stoppar i dig! Vi använder den inte själv, men som exempel så har vi en ”god” citronpeppar

Citronsyra är i princip aldrig baserat på citroner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: