Håll koll på maten!

Ett av de lättaste, men också svåraste området i att vara hållbar, är när det handlar om mat. Det finns väldigt många variabler att ta hänsyn till. I detta inlägget tänkte jag beröra ett par aspekter, för att återkomma till flera senare.

Släng mindre
Oavsett vad du köper för mat, se till att ät upp det du har hemma. En del av detta handlar om att planera, dvs köp inte baserat på att du alltid köper. Kolla varornas bäst före innan du köper dem, och släng inte en vara innan du luktat eller smakat på den. Jag ska ärligt erkänna att det är en hel del frukt och grönsaker som kasseras i mitt kylskåp. Jag har ännu inte lärt mig att ta hand om sådant som går att rädda genom tillagning (t ex får dåliga tomater ett nytt liv om de ugnsbakas eller blir till salsa).

Fynda i butikerna
Dels handlar det om planering, men också att stå emot lockvaror. Vad är det för mening med att köpa två paket tomater till ett lägre pris om man inte behöver två och att de därför riskerar att kasseras? I en del butiker är man duktiga på att sänka priserna på varor som närmare sig bäst före. Här brukar vi fynda på chark-hyllan. Återigen, köp bara sådant som du ändå hade tänkt göra. Ibland köper vi ekologiskt kött som annars hade varit för dyrt och fyller frysen.

Ekologiska produkter
Nu berör vi ett ämne som har väldigt många olika tyckare. Det finns mängder av olika märkningar och det är en djungel att hålla reda på dem. Lägger man sen in aspekter som närproducerat och djurhållning m.m blir det än mer komplicerat. Jag ska direkt tillstå att jag älskar kött och har svårt att se detta bli ersatt av ett vegetariskt alternativ. Det går väl dock inte att bortse från att animaliska produkter är mindre hållbara än vegetariska. Här har jag dock gjort ett vägval.

Priser på ekologiska produkter ligger ofta märkbart högre än dess icke ekologiska motsvarigheter. Om man har en begränsad plånbok är det därför bättre att fokusera på produkter som har stor påverkan. Vi inledde med att fokusera på produkter som direkt påverkar barnen och därför hamnade frukt och grönsaker högt på listan. Jag föredrar att köpa produkter med KRAV-märkning. Jag vet vad den står för, även om den också har brister. Vårt fokus har varit att äta produkter som inte har besprutats. Här krockar det ibland med närodlat, men över tiden har vi valt att köpa miljö-märkta produkter. Vet jag var produkterna kommer ifrån, samt hur de har behandlats har jag inga problem att köpa närodlat.

I senare inlägg kommer jag att beröra fler aspekter kring vår mat och andra produkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: